Mide Kaldırır!: Eski Zamanlarda Protez Dişlerin ve Diş Beyazlatmanın Nasıl Yapıldığını Öğrenince Günümüz Teknolojisine Bir Kere Daha Teşekkür Edeceksiniz
Ilginç ve Tarihinde Diş Hekimliği: 19. Yüzyılın Protez Dişleri
Kısa bir diş hekimliği tarihini ele alacağız, ancak asıl ilgi çekici ve biraz mide bulandırıcı olan 19. yüzyıldaki yöntem.
Diş çürükleri ve kayıplarının sık yaşandığı dönemde, protez dişler için ilginç bir yöntem tercih edildi.
İlk diş implantlarının tarihi eski Mısır’a dayanıyor.
MÖ 2,500 yıllarında, ilk implantlar dişleri sabitlemek için altın telden oluşuyordu. Birkaç bin yıl sonra ise öküz kemikleri ve altın şeritlerle yedek dişler üretildi.
Ayrıca beyaz dişler, Mısırlılar için oldukça önemli ve statü göstergesiydi. Bu amacıyla beyaz sirke ve ponza taşından yapılmış macun kullanılıyordu. Ancak eski Roma’da durum daha da kötüydü. Yüksek amonyak içeriği sebebiyle diş beyazlatmada insan idrarı kullanılıyordu.
Gelelim asıl olaya.
Diş protezi alanında en dikkat çekici ve rahatsız edici uygulama, 19. yüzyılda gerçekleşti. 1815’teki Waterloo Savaşı’nda yaklaşık 51,000 ölü vardı. Bazıları fırsat bilerek ölü askerlerin dişlerini topladı ve protez yapımı için sattı.
Genç ve sağlıklı askerlerin dişleri toplandı ve bu dişler, “Waterloo dişleri” olarak adlandırılarak protezler üretildi. Doğal görünümleri ve uyumları tercih sebebi oldu.
Aynı durum, Amerikan İç Savaşı ve Kırım Savaşları sırasında da yaşandı.
Neyse ki bu durum değişti.
Ölü insanların dişlerini takmaktan hoşlanmayan insanlar, porselen dişler konusunda ilerlemeler kaydetti. 20. yüzyılın başlarında, porselen dişler kullanılmaya başlandı.
Fransız Diş Hekimi Nicolas Dubois de Chémant, 1788’de porselen dişlerin avantajları hakkında bir makale yayınladı ve 1791’de porselen dişlerin üretimi için patent aldı.
Ancak doğal olmayan beyazlıkları ve kırılgan yapıları nedeniyle dişler, altın yaylarla sabitlendi.
Sertleştirilmiş kauçuk diş protezlerine geçişten sonra birçok insan gerçekten protez diş yaptırabildi. 20. yüzyılda ise akrilik reçine, metal ve porselen karışımından yapılan dişler kullanılmaya başlandı.
Bu gelişmelerden sonra diş hekimliği daha da profesyonel hale geldi ve günümüzdeki durumu ortada. Neyse ki teknoloji ve bilim var diye düşünüyoruz.
Bunları da inceleyebilirsiniz: